Do czynników ryzyka raka żołądka

Badania wykazują następujące czynniki ryzyka raka żołądka:

  • Wiek: nowotwory żołądka są bardziej powszechne u osób starszych. W 95% przypadków raka żołądka są diagnozowane u osób w wieku powyżej 55 lat.
  • Obecność zakażenia Helicobacter pylori: H. pylori – bakterii, które często zamieszkują wewnętrzną (śluzówki) warstwę żołądka. Zakażenie H. pylori może powodować zapalenie żołądka i tworzenia się wrzodów trawiennych. Ponadto, zwiększone ryzyko zachorowania na raka żołądka. Jednakże tylko niewielka liczba osób zakażonych rozwija nowotwór.
  • Długa trwałość zapalenia żołądka: ryzyko zachorowania na raka żołądka jest zwiększone u osób, które cierpią na żadną chorobę, wraz z przewlekłym zapaleniem żołądka (np. anemia złośliwa). Ponadto, częściowe usunięcie żołądka, czemu towarzyszy stan zapalny błony śluzowej reszty ciała, wiele lat po operacji na raka mogą wystąpić.
  • Palenie: Palacze mają rak żołądka rozwija się znacznie częściej niż u osób niepalących. Ryzyko to jest szczególnie wysokie dla nałogowych palaczy. Dym papierosowy zawiera wiele substancji chemicznych, które powodują raka. Po wdychać dymu, to na pewno do przełknięcia część tych substancji, nawet nie zauważając. Dlatego palenie może zwiększyć ryzyko raka żołądka. W Europie, uważa się, że jedną z pięciu przypadków raka żołądka może być związane z paleniem tytoniu.
  • Wywiad rodzinny: ryzyko raka żołądka w bliskich (rodzice, rodzeństwo lub dzieci) u pacjentów z chorobą wyższa. Jeśli nowotwór znajduje się w żołądku, z wielu bliskich, prawdopodobieństwo rozwoju na osobę wzrasta.
  • Złe odżywianie i otyłość: Badania pokazują, że ryzyko zachorowania na raka żołądka zwiększa się w ludzi, którzy lubią słone, wędzone, marynowane żywności. Z drugiej strony, dieta bogata w świeżych owoców i warzyw zmniejsza ryzyko choroby.
  • Brak aktywności fizycznej zwiększa ryzyko raka żołądka. Dodatkowo, osoby otyłe często jest nowotworem złośliwym w górnej części żołądka.
  • Praca z substancjami chemicznymi: Niektóre badania wskazują, że ryzyko raka żołądka jest wyższe u osób, które w pracy są narażeni na działanie pyłu metalu, odpadów, górnictwa, kopalnictwa i rzeźba z kamienia. Jedno z badań wykazało zwiększone ryzyko dla osób, których dotyczy gazów spalin z silników Diesla. Inne badanie przeprowadzone na pracowników w kopalniach uranu, które są w kontakcie z radonu, wykazały niewielki wzrost prawdopodobieństwa wystąpienia raka żołądka.
  • Wpływ promieniowania jonizującego: W ciągu ostatnich lat, rak żołądka było związane z narażeniem na promieniowanie rentgenowskie w badaniach medycznych. Obecnie promieniowanie, które wpływa na ciało w zapobieganiu badaniach rentgenowskich są dużo niższe. Jednakże, w innych badaniach, takich jak tomografia komputerowa (CT) na ciało dotyka znaczną dawkę promieniowania. Skanowanie tylko nieszkodliwe, gdy prowadzone w razie potrzeby. Dlatego lekarze tak niechętnie przepisują do rutynowego (konwencjonalne) CT badania.
  • Obecność polipów w układzie pokarmowym: “. Rodzinna polipowatość gruczolakowata” ryzyko rozwoju raka żołądka wzrasta z rzadką chorobę o nazwie Jest stanów wrodzonych (tj., dziecko rodzi się z nim), w którym błona śluzowa przewodu pokarmowego jest wiele polipów. Wiadomo, że choroby zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. W większości przypadków polipy nie są zagrożeniem życia i nie zwiększają ryzyka zachorowania na raka żołądka. Jednakże, jeśli polip jest gruczolakowatą, może przekształcić się w komórkach nowotworowych. W innej postaci polipa, który nazywany jest mięśniak gładki, można również rozwój raka o nazwie nowotwór podścieliska przewodu pokarmowego (GIST).

Jednakże, nawet w obecności czynników ryzyka raka żołądka rozwija nie zawsze ma miejsce. Na przykład, osoba może mieć infekcji H. pylori, ale nigdy nie obrzęk powstać.

Dane miliony ludzi zakażonych bakteriami, ale większość z nich jest rak żołądka nie występuje. I tak należy ocenić, i inne czynniki ryzyka. Niewłaściwa dieta i palenie zwiększyć wpływ HP na ryzyko raka żołądka. Baktria spowodować poważne stany zapalne błon śluzowych o nazwie przewlekłe zanikowe zapalenie błony śluzowej żołądka, które mogą prowadzić do raka żołądka. U osób z zanikowe zapalenie żołądka złośliwych mogą mieć wpływ zarówno na górnej i dolnej części żołądka.

Ostatnie badania wykazały, że wegetarianie mają niższe ryzyko zachorowania na raka żołądka niż “jedzących mięso.” Dane te zostały potwierdzone przez wyniki badań EPIC, co wskazuje na wysokie ryzyko zachorowania na raka dla ludzi, którzy jedzą dużo czerwonego mięsa. Jednak ostateczne potwierdzenie tych wyników wymaga dalszych badań.

Wykazano, że niektóre choroby i działanie zwiększa ryzyko raka żołądka, ponieważ prowadzą one do mniej wytwarzanego kwasu solnego w żołądku. Zmniejszona kwaśność soku żołądkowego sprzyja rozwojowi bakterii, które produkują więcej azotyny i nitrozaminy – substancje chemiczne, które wpływają na rozwój raka żołądka.

Według chorób i operacji obejmuje:

  • Niedokrwistość złośliwą
  • Częściowe usunięcie nerwu błędnego (wagotomii)
  • Częściowe usunięcie żołądka (resekcja żołądka)

Jeśli w przeszłości miałeś wrzód żołądka, to podwaja ryzyko zachorowania na raka w przyszłości. Jeśli miała wrzód żołądka, o którym prowadzone działanie, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Jeśli owrzodzenie się w jelicie cienkim (12 wrzód dwunastnicy), prawdopodobieństwo raka żołądka jest niższa niż zwykle. Prawdopodobnie wynika to z faktu, że wrzody, wrzody dwunastnicy 12 jest utworzona za dużo kwasu w żołądku, kwas i chroni błonę śluzową żołądka z bakterii.

W tym samym czasie, gdy choroba może rozwijać się w przypadku braku czynników ryzyka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s