Olej z ryb chroni przed rakiem prostaty

Wyniki doświadczeń na myszach wskazują, że stosowanie kwasów tłuszczowych omega-3 bogatych w kwasy tłuszczowe z oleju rybnego może poprawić rokowania dla mężczyzn z genetyczną predyspozycją do raka prostaty.

Rak prostaty jest jednym z najczęściej występujących nowotworów. Według badań demograficznych, stosowanie oleju rybnego zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby, ale dokładność wyników jest wątpliwe ze względu na trudności w uzyskaniu wiarygodnych informacji o żywności spożywanej przez uczestników badania.

Naukowcy z Wake Forest University, pracujący pod kierunkiem profesora Chen Yong (Yong Q. Chen), wykazano, że bogate zawarte w oleju z ryb omega-3 kwasów tłuszczowych dieta kwas hamuje wzrost i progresję guzów i poprawia przeżywalność myszy transgenicznych, które są genetycznie predysponowane do raka prostaty .

Defektu genetycznego w grupie doświadczalnej myszy był brak supresji wzrostu guza PTEN genu wadliwego 60-70% pacjentów z przerzutami raka gruczołu krokowego.

Doświadczalnych na zwierzętach oraz grupy kontrolne były karmione diety zawierające różne ilości kwasów omega-3 i omega-6 wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Oba kwasy tłuszczowe są zasadnicze składniki odżywcze, tzn. są konieczne dla normalnego życia, ale nie mogą być syntetyzowane przez organizm. Omega-6 wielonienasyconych kwasów tłuszczowych występują w olejach roślinnych i kwasów omega-3 kwasy tłuszczowe – w ryby, szczególnie makrela, pstrąg, śledź, sardynki, tuńczyk, łosoś, łosoś, itp.

Dietetycy zalecają spożywanie równe ilości kwasów omega-3 i omega-6 wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ale w nowoczesnej diecie zachodniej stosunek kwasów omega-6 do omega-3 kwasy tłuszczowe wynosi od 30:1 do 50:1.

W doświadczeniu zwierzęta karmiono dietami kilka rodzajów, w których stosunek omega-6 do omega-3 wynosił 1:1, 20:1 i 40:1.

Po zakończeniu prac, autorzy ocenić trwałość i progresji nowotworu prostaty u zwierząt. W ten sposób przeżycie myszy z całkowitym gen supresorowy jest 100% w przypadku braku nowotworach, bez względu diety. W grupie myszy z defektem genetycznym w przeżywalności wynosił 60% przy stosowaniu diety bogatej w kwasy omega-3 kwasy tłuszczowe, 10% – w niskiej zawartości kwasów omega-3 kwasów tłuszczowych w diecie, i 0% – w przypadku korzystania z dużych ilości omega-6 kwasów tłuszczowych.

Wyniki wskazują, że obecność genetycznej predyspozycji do zachorowania na raka prostaty byłoby miłe pod stosunku wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w żywności. , A w przypadku braku takiej predyspozycji – również: omega-3, kwasy tłuszczowe są uważane za właściwy środek zapobiegania wielu innych chorób, w szczególności – w chorobach układu sercowo-naczyniowego.

Autorzy zauważają, że podczas eksperymentu myszy spożywanych omega-3 kwasy tłuszczowe, w ciągu całego życia, a wielu ludzi nie zgadza się zmienić swoje nawyki żywieniowe przed realnym problemem. W związku z tym, kolejnym etapem prac zaplanowano zbadanie zdolności omega-3, kwasy tłuszczowe mają wpływ na już utworzonej guza.

Ponadto, naukowcy ostrzegają, że badania stosowane omega-3 kwasy tłuszczowe oleju z ryb i ewentualnie związki o podobnej strukturze pochodzenia roślinnego, takich jak członków oleju lnianego, nie będą miały ten sam skutek.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s