Rak żołądka leczenie

Rak żołądka jest na 2-4 miejscu w ogólnej zachorowalności na raka. Na przykład w Japonii, śmiertelność z powodu raka żołądka, pozostawiając 40% wszystkich zgonów. W Ameryce, lekarze wykrywają raka żołądka w 29.000 pacjentów rocznie, a tylko nieco ponad 20% z nich żyje ponad rok po diagnozie.
Szczytowa częstotliwość raka – w 50-60 lat. Mężczyźni chorują 2 razy częściej niż kobiety.
Jak uniknąć raka żołądka?

Do czynników ryzyka raka żołądka.
– Rodzina i ppedpaspolozhennost Dziedziczenie.
– Nadmierne spożycie wędzonych, ostre i słone potrawy zawierające azotyn. (Nie ma informacji, które jest 2,5 razy większe ryzyko zachorowania na raka żołądka w codziennej masła użytkowników). Nadużywanie alkoholu i palenia.
– Rak żołądka jest bardziej powszechne w obszarze, w którym vypaschivayut selhozppodukty na glebie topfyanoy.
– Atpofichesky i gipeptpofichesky gastpit i ogólnie najbardziej zapalnych.
– Kiedy ahlopgidpii RISC raka żołądka w 4-5 paz więcej PODCZAS złośliwego malokpovii 18 paz więcej.
– Trwałe non-lecznicze wrzody.
– Polipy.
Proces patologiczny, który poprzedza tworzenie się raka żołądka jest więcej niż 10-20 lat.

Metody zapobiegania raka żołądka.
– Odmowa jedzenia w suhomyatku i pepeedaniya.
– Regularnie Hespeshny ppiem i żywności. (Ważne jest, aby okresowo niczego “rozcieńczony” agresywnego kwaśnego soku żołądkowego: woda, sok z owoców lub jagód, itp.)
– Odmowa lub zmniejszyć większe spożycie słonych, wędzonych i rozgotowane kanałach Pro (lepiej korzystać z kuchenki mikrofalowej, gotować dla pary).
– Zwiększenie natupalnogo większego spożycia soku (zwłaszcza pomarańczowy) lub mlekiem.
– Brak upotpebleniya Mocno spiptnyh napoje lub co najmniej ich soppovozhdenie wody mineralnej ppinyato lub sody. Rzucenie palenia.
– W profilaktyce raka żołądka odgrywa ważną rolę rosnące spożycie zielonych warzyw i owoców, które są bogate w naturalne przeciwutleniacze (askorbinooy kwasu, B-karoten, witamina E), oraz stosowanie witamin i składników mineralnych dodatków (Wchłanianie B-karotenu i 20 mg / dzień. , witamina E 400 IU / dzień, przez 6-12 miesięcy nadekspresji hamuje APC CAG, MT-1, MT-2 i zapobiega rozwojowi raka żołądka. OSC im. Blokhin, 1997).

Wczesne objawy raka żołądka.
Początkowo chory, jeśli zaczynają się rozwijać raka żołądka, poczucie dyskomfortu w jamie brzusznej, a od czasu do czasu wynikające bóle. Podlega czkawka o nieprzyjemnym zapachu. Te objawy w ciągu kilku tygodni wzmacniany, zwłaszcza po posiłkach. Stymulacja guza Neuro-reflex aparatury śluzową przełyku prowadzi do nadmiernego ślinienia (zwiększona slyunoobrazovanie), który jest czasem jednym z pierwszych objawów raka. Jednak sami pacjenci nie przywiązują wagę do tego, a tylko ukierunkowane badanie może ustalić, że mają potrzebę pluć, zarówno palaczy, znaleziono ślady poduszce po spaniu itp.
Nie jest postępującą i anoreksja (brak apetytu), co prowadzi do utraty wagi. Nudności. Jeśli guz proces staje się bardziej widoczny, pacjenci zaczynają narzekać na okresowe wymioty, aw cięższych przypadkach – i naruszenie połykania. Stopniowo wzrasta anemię. Krzesło malowane w ciemnym kolorze, co wskazuje, że krwawienie z żołądka. W pierwszym z powyższych objawów, należy skontaktować się z lekarzem.

Rak żołądka: Pogoda.
Lepiej PODCZAS pannih etapach: a) bez ppopastaniya mięśniowej warstwy i sepozy b) bez zabijania przez węzły chłonne.
– Dla wszystkich aluminiowe 5-letnie przeżycie – 10%.
– Dla padikalno opepipovannyh wszystkich etapach – 40%

Raka przełyku.

W większości częstotliwości stpan raka przełyku nie przekracza 2%. Mężczyźni chorują częściej. Peak częstotliwość raka przełyku – w 50-60 roku.

Rak przełyku: czynniki ryzyka.
– Predyspozycje genetyczne.
– Systematyczne przełyku podrażnienie błon alkohol, gorące napoje, itp. (W Fpantsii u 88% pacjentów w przeszłości – upotpeblenie spiptnyh w wielu napojach, mieszkańcy kpayney Sevepa – sypoy mopozhennoy Ryba Mocno spiptnyh napoje w Japonii – HOT wódki (sake) w średniej spedi Azji i mieszkańców Kazachstanu pierwotnego występowania raka przełyku. 8-10 paz wyższe niż te z krajów zachodnich. Wiąże się to również ze specyfiki ppiema żywności). – Dla palących.

Objawy raka przełyku.
– Pieczenie, pepsheniya PODCZAS ppohozhdenii bolusie przez przełyk.
– Gipepsalivatsiya (zwiększone wydzielanie śliny).

Rak przełyku: Pogoda.
W zależności od doświadczenia lekarza i pacjenta, od 2 do 20% pacjentów po chirurgicznym leczeniu pięciu lat życia bez nawrotów. W skrócie, choroba jest na tyle poważne, – uwaga!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s