Rak żołądka – Przyczyny raka żołądka

 

Rak żołądka – nowotwór złośliwy, który rozwija się w błonie śluzowej żołądka. W krajach ekonomicznie rozwiniętych, częstość występowania (częstość) raka żołądka znacznie zmalała, głównie ze względu na zmiany w jakości dostaw. W Rosji, rak żołądka jest drugą najwyższą częstość występowania innych nowotworów, za raka płuc u mężczyzn i raka piersi u kobiet. W wielu krajach nadal jest pewnie zajmuje pierwsze miejsce.

Wśród powodów, a raczej, czynniki przyczyniające się do rozwoju raka żołądka obejmują:

  • Zwyczaje żywieniowe: dominacja produktów skrobiowych w diecie, brak warzyw i owoców, zwiększyć konsumpcję i mocno palona wędzonych produktów, konsumpcja żywności konserwowanej;
  • Zwiększone spożycie alkoholu, zwłaszcza na pusty żołądek;
  • Palenie;
  • Zakażenie: to jest już znane w odniesieniu do rozwoju choroby wrzodowej układu trawiennego Helicobacter pylori

Ponadto, ryzyko rozwoju raka żołądka jest podwyższone w tak zwanych warunkach rakowe:

  • Zanikowe zapalenie błony śluzowej żołądka – jest przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka. W zanikowe zapalenie żołądka zauważyć zmniejszyć kwasowość w żołądku.
  • Stan po wycięciu żołądka (zwłaszcza po 10 – 20 lat po operacji)
  • Gruczolakowatą polipy żołądka – to guz łagodny. W miarę upływu czasu, te polipy złośliwe – to znaczy, aby uzyskać postać złośliwą.
  • Przewlekłe owrzodzenia – stały kłopot wrzody soku żołądkowego i innych czynników drażniących i zakażenie Helicobacter pylori prowadzi do złośliwych wrzodów.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s