Wycięcie żołądka jak jeść

Rak żołądka jest jednym z powszechnych nowotworów złośliwych u większości pacjentów, po rozpoznaniu, musimy zaakceptować wycięcie żołądka. Pracy klinicznej, często spotykamy pacjentów lub ich rodziny wysłać to pytanie: jak jeść po resekcji żołądka? Rzeczywiście, rozsądna regulacja dieta może poprawić ogólny pacjenta, stanu odżywienia, zwiększyć odporność organizmu, zmniejszyć powikłania pooperacyjne oraz poprawę jakości życia i niewłaściwa dieta począwszy od wpływu na pooperacyjną, waga jest przyczyną poważnych powikłań. Dziś mamy rozmawiać o diecie resekcji żołądka problemów.

Po pierwsze, spójrzmy na normalnym żołądka jest, jaką rolę. W prostych słowach, żołądek ma następujące trzy funkcje: (1) funkcja przechowywania żywności. (2) Początkowa trawienia: komórki żołądka, które wydzielają kwas żołądkowy i pepsyny we wspólnym działaniu zarówno rozkładu pierwotnego Białka trawienia, ale także zabijania bakterii i innych mikroorganizmów w żywności. (3) frezowanie, transport i opróżnianie funkcje: jedzenie trafia żołądek może stymulować ruchliwość żołądka, żołądka ruchliwość może być również mieszane i sproszkowanej żywności w treści pokarmowej, easy-jelitowe trawienie i wchłanianie. Pacjenci po operacji, ponieważ usunięcie większości żołądka lub żołądka pełnego, żołądka powyżej funkcje są różne stopnie spadku, np. jamy brzusznej jest mały, jedzenie mniejsze prawdopodobieństwo mechanicznego mieszania i soków trawiennych wytwarzane mniej, niektóre pokarmowego pojawiają się zaburzenia refluksu i inne jedzenie do jelita cienkiego, zbyt szybko, często, jeśli w tym czasie zbyt szybko powrócić do normalnej diety, może być wybór jedzenia nie może strawić prowadzić do powikłań, a nawet konieczność ponownej hospitalizacji, a jeśli na-restricted diet może prowadzić do niedostatecznego wchłaniania składników pokarmowych, wpływając ciało odzyskać. W większości przypadków, po 3-6 miesiącach diety modyfikacji, ciało stopniowo dostosować się do zmian po zabiegu większość pacjentów może stopniowo przywrócić poziomu przedoperacyjnego diety i nawyków, jak przegląd urządzenia przez spędził Po okresie, w okresie, ale także operacji normalnej.

Porozmawiajmy o konkretnej diety, po resekcji żołądka, jak dostosować. W ogóle, na początku po zabiegu musi ściśle przestrzegać małe posiłki, lekkie, miękkie, high-protein, o niskiej zawartości tłuszczu, o niskiej zawartości cukru, uniknąć zimna, uniknąć pikantny, unikać zasadę kwasu. Należytą uwagę należy: (a) powoli i promować trawienie. Wycięcie żołądka, żołądka funkcją braku szlifowania, więc zęby funkcją żucia powinny odgrywać bardziej istotną rolę. Gdy pacjenci jedzą więcej szorstką niestrawne jedzenie, powinny jeść powoli. (2) spróbuj użyć wolniejszego opróżniania lepki, łatwo przyswajalne żywności. Jedz mniejsze posiłki stopniowo zwiększana zgodnie z wchłanianiem jakości i ilości. Jeść małe posiłki po operacji może zapewnić łatwe opróżnianie przewodu pokarmowego, może być w pełni reszta. Oczywiście posiłek jest bardziej ograniczona, zazwyczaj 4-6 razy na dobę jest właściwe, żeby przed operacją posiłek 1/3 do 1/4 ilości w stopniu, obiad powinny być mniejsze, jeżeli pozostałość żołądka w celu zapewnienia odpowiedniego wyładowania Puste przerwy. (3) Wybierz niskiej zawartości tłuszczu, lekkie, miękkie diety. Dieta niskotłuszczowa, aby zapobiec pooperacyjnym wspólnego tłustego biegunka , niski poziom cukru dieta może zmniejszyć wzdęcia spowodowane fermentacji cukrów do uzupełnienia zmniejszonym wydzielaniu soków trawiennych i nie czynności trawiennych spowodowanych przez odbijanie zmniejszył stan. (4) powinny być dostarczone do high-protein, wysokiej energii, o niskiej zawartości węglowodanów, niska pozostałość, lekkostrawne jedzenie. Wycięcie żołądka, wielu pacjentów krótkoterminowych skutków niedożywienia, konieczne jest zwiększenie ilości białka, należy zwrócić uwagę, aby dodać wiele witamin i żelazo, potas, sód, chlor, itp.. Ponadto, około 30 minut po spożyciu, leżące, w celu zapobiegania występowaniu dumpingu zespołem także dobry efekt. (5) Jeśli chcesz jeść zupy lub napoje powinny być podjęte w celu oddzielenia suche cienkie, i staram się jeść 30 minut przed lub po zupach obiadowych, w celu uniknięcia nadmiernego rozładowania wpływających na trawienie i wchłanianie pokarmu, jedzenie może być podjęta, gdy na plecach pacjenta, lub jedzenie z powrotem w pozycji leżącej resztę przedłużenia opróżnianie czas, to jest całkowicie trawione i wchłaniane. (6), aby zwrócić uwagę na metody gotowania w miarę możliwości do gotowania,, dusić parą, gulasz i innych metod gotowania, ale nie używaj sałatki, smażone, smażone i innych metod, aby ułatwić trawienie i wchłanianie pokarmu. W okresie rekonwalescencji po resekcji żołądka, należy zwrócić uwagę, aby powoli zwiększyć spożycie żywności, stopniowo zmniejszyć liczbę posiłków, większość pacjentów po 3-6 miesiącach korekty, może ostatecznie być doprowadzony do normalnej diety.

Wreszcie, porozmawiajmy o tym, co jeść po resekcji żołądka. (1) suplementy powinna być wystarczająca. Żołądka po zabiegu wydalonego z kałem węglowodanów, tłuszczów i białek zostanie zwiększona, co ze ​​względu na utratę odźwiernika i nerwu błędnego odprężenia nerwów pośredniczy i dostosowane w celu dopasowania seksualnego przyspieszonego opróżniania żołądka, przewodu trzustki i dróg żółciowych spowodowane utratą czynności nerwu błędnego w celu zmniejszenia wydzielania trzustkowego i ruch dróg żółciowych zmiany, tak że nie może być w pełni treści pokarmowej z soku trzustkowego, żółci mieszane. Przyczyny te mogą prowadzić do zaburzeń wchłaniania składników odżywczych. Dlatego rak żołądka należy dodać do wysokiej kaloryczności, dieta wysokobiałkowa, powinien wybrać strawne aminokwasy egzogenne pełną gamę produktów spożywczych (takich jak jaja, ryby, krewetki, chude mięso, produkty sojowe, itp.). (2) Nie wolno ignorować dawki żelaza. Doświadczenie Maszyna spadła gastrectomy powodu absorpcji żelaza przyczyny niedokrwistości . Dlatego po codziennej diecie należy zwrócić uwagę, aby zwiększyć ilość produktów bogatych w żelazo, takie jak szpinak, bakłażan, fasola, grzyby, czarne grzyby, wodorosty, morwy, winogrona, brzoskwinie, daty, a także klasę wątroby, czerwone mięso, owoce morza i tak dalej. (3) suplement wapnia uważać. Wycięcie żołądka i 15% pacjentów z chorobą kości zmiękczania, przyczyna nie jest znana, może być związane ze zwiększonym gastrektomii demineralizacji kości i jedzenia niewydolności wapnia. Dlatego chorych na raka żołądka należy zwrócić uwagę na diecie wapnia. Produkty o dużej zawartości wapnia są różne produkty sojowe, produkty mleczne, jak również płatki owsiane, kapusta, kapusta pekińska, marchew, seler, dynia, rzodkiewka, szpinak, tykwy, por, mniszek lekarski, melon, itp., niektóre orzechy i nasiona wapnia food jest wysoka, a suche migdały, orzechy włoskie, orzechy, nasiona słonecznika, itp., owoce, takie jak pomarańcza, i tak dalej. Niektóre warzywa, takie jak szpinak, amarant, itp. będą mieć wpływ na kwas szczawiowy zawarty w przyswajaniu wapnia, szczawian warzyw zawierających może być gotowany w gotującej się wodzie, tak, że część kwasu szczawiowego rozpuszcza się w wodzie zanim jedzenia. (4) Należy zauważyć, że zarówno w witaminę. Pacjentów po resekcji żołądka są często łączone witaminy B12 i witaminy D złe przyswajanie, były niedobór może prowadzić do megaloblastyczna niedokrwistość zdarzenia, które mogą mieć wpływ na wchłanianie niedoboru wapnia, więc pacjenci po resekcji żołądka należy zwrócić uwagę na codzienne uzupełnienie diety różne witaminy. Głównym źródłem pożywienia witaminy B12 jak mięso, podroby zwierząt, ryb, drobiu, owoców morza i jaj, witaminy D, głównie w drożdżach i grzybami, wątrobie zwierząt, żółtka jaj, masła, sera i innych produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego zawierających tłustą rybę i jaj, w razie potrzeby, może być również pod kierunkiem lekarza doustnych preparatów witaminy D. (5) “rzeczą włosów” jeść? Wielu pacjentów martwić tłuszczu wyniku rzeczy negatywnych skutków dla zdrowia, w rzeczywistości, w rzeczy po prostu folk mówiąc, i nie dostać uznanie współczesnej nauki, instytucji z medycznych podręczników i czasopism profesjonalnych, i nie znalazłem dokładnej definicja. Z punktu widzenia współczesnego odżywiania, wielu pacjentów nie chciał być obiekty, głównie tłuszcz bogaty w białko i witaminy, jest doskonałe jedzenie. Przedmioty tkanki tłuszczowej nie tylko zapewnienie niezbędnych składników odżywczych, ale także zwiększyć swoją odporność i odporność na choroby. Dlatego uważamy, że pacjenci nie muszą “mówić o włosy blado”, ze względu na połączenie ich kondycji fizycznej, od mniej do bardziej i stopniowo próbować zwiększyć spożycie różnych składników odżywczych.

Podsumowując, fizjologii klinicznej praktyce i chirurgicznego, z punktu widzenia żołądka po resekcji żołądka resztki żołądka lub w imieniu organów, po pewnym czasie, stopniowo pojawiają się kompensujących wzrost, tak że pacjenci będą w końcu powrócić do normalnej diety, jak to możliwe . Oczywiście, potrzeby procesu odzyskiwania ulec zmianie, ponieważ na tym etapie zdrowia dużych różnic indywidualnych w zakresie stopnia odzysku, w szczególności, jak jeść, ile jeść, powinny być oparte na osobistych uczuć, zwyczajów, warunków życia, charakteru pracy itp. dyskryminujących. Ogólnie rzecz biorąc, możliwość zwiększenia spożycia żywności, kiedy to może przejście do normalnego przedoperacyjnej diety, jego kryterium mastery ma dyskomfortu po jedzeniu, dobre wchłanianie, waga poszła w górę w porównaniu do pierwotnej operacji, psychiczne i fizyczne siły do radzenia sobie z codziennie pracy i życia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s